Valitse sivu

KISS JA VAATEKAAPPITEKNIIKKA

“Mahdollisimman simppeliä. Yksinkertaista. Ihan vaan muutama lause. KISS. Pari pääpointtia.”

Tätä moni nykyään haluaa. Koska keskittymiskyky on. Silloin kun on.

Varsin harvaa tätä tarjoaa. Tarjolla kun pitää olla vegaania ja laktoositonta ja gluteenitonta. Alkuruokaa, pääruokaa, lisuketta. Itsepalvelua, buffettia ja ala cartea. Ettei vaan näytettäisi edes kylkeä kenellekään. Rikastetaan ja rönsytään. On monta kokkia ja kokeilla yhtä monta pomoa.

KEEP IT SIMPLE AND STUPID

Tätä jauhoin Etelä-Afrikan aikoina mantereelle suuntaaville suomalaisyrityksille kyllästymiseen asti. Ei, ketään ei ensimmäisellä tapaamisella kiinnosta kolmekymmensivuinen teknologiadetaljpläjäys. Ei, kukaan ei halua kuulla koko historiaanne. Kyllä, ihmisiä kiinnostaa mitä-minä-tästä-hyödyn.

Tiivistäminen on hankalaa. Koska tärkeää kerrottavaa nyt vaan on niin paljon. Mitään EI VOI jättää pois. Koska kaikki on kokonaisuuden kannalta oleellista. Silläkin uhalla, että kaverille tulee överit ja sen mieli liitelee jossain ihan muualla.

VAATEKAAPPITEKNIIKKA

Mikä se sellainen vaatekaappitekniikka on? Joku akkojen juttu?

Taustalla on analogia informaatiomäärän ja vaatekaapin pursuamisen välillä. Vaatekaappi lähestyy räjähdyspistettäeivätkä vaatteet mahdu mihinkään. Monimutkaisuus lisääntyy, hallittavuus huononee. Hyvät asukokonaisuudet eivät erotu muista ja yksittäiset helmet hukkuvat kasojen alle.

Vaatekaappitekniikka toimii yksinkertaisuudessaan seuraavasti:

1. INVENTAARI

Kaikki kasaan. Rikkinäiset, vanhentuneet tai väärän kokoiset pois. Roskikseen, kellariin, hyväntekeväisyyteen, kirppikselle. Pois.

2. PERUSELEMENTIT

Viisi elementtiä, joita ilman ei voi elää. Housut, paita, alusvaatteet, kengät… Mielellään sellaisia, joita on helppo yhdistellä keskenään ja jotka taipuvat moneen. Ei niitä viime kesän pieneksi jääneitä kukkashortseja. Eikä sitä muistorikasta festaripaitaa 15 vuoden takaa.

3. ASUSTEET

Toiset viisi elementtiä. Ehkä jotain tuomaan vähän väriä? Kiva asuste, jossa on joku juju. Jotain persoonallista ja erottuvaa. Silti omalta tuntuvaa.

Vaatekaappitekniikka vie aikaa. Luopuminen on inhottavaa. Varsinkin rakkaista asioista luopuminen. Mutta tursuavasta vaatekaapista sopivan kokonaisuuden löytäminen vasta aikaa viekin. Ja vähentää rakkautta. Koska kun ei tunnu hyvältä, ei myöskään näytä hyvältä. Ja jos ei näytä hyvältä, ei kiinnosta.